>

divendres, 30 de novembre de 2012

Melmelada de magrana i canyella

Aquest any, un cop més, a través de Facebook em va arribar una invitació de Blocs contra la fam, on ens convidaven a fer una recepta per ajudar al banc d’aliments a difondre la propera recollida, que es farà avui divendres 30 i el dissabte 1; no m’ho vaig pensar ni un moment. De fet l’any passat el Boletet, l'Yves i jo ja vam col·laborar amb unes patates farcides de llenties. L’objectiu que té el banc d’aliments és aconseguir recaptar productes bàsics -llegums seques, llet, oli, sucre, llaunes de conserva de peix i tomàquet natural- des de qualsevol punt de Catalunya per tal de fer-los arribar a les persones més necessitades. Suposo que els que sou de fora de Catalunya podreu trobar més d’una comunitat on podeu participar, ja que els aliments fan falta a tot arreu. És una iniciativa molt noble a la que tots ens hi podem sumar!

Rumiant quina recepta podria aportar en aquesta nova edició de Blocs contra la fam, vaig pensar que seria bona idea fer-ne una de ben dolça, com a mínim perquè servís per endolcir el dia i animar-vos a tots a que aneu al punt més proper de recollida i col·laboreu. Les melmelades són ideals per quan tenim excés de fruita o quan aquesta està una mica lletja. Per tots és ben sabut que el món no està passant per la millor situació econòmica; estic segura que molts de nosaltres estem aprenent a valorar més les coses que ens envolten. Per això és important no tirar res i aprofitar-ho tot.

Espero que us agradi la meva aportació i sobretot que gaudiu i valoreu totes les coses bones que teniu al costat, com diu el dit: Carpe Diem, no sabem el què el futur ens té preparats. Molt bon cap de setmana a tothom! 


Ingredients:

1 kg de magranes desgranades
500 g de sucre
1 llimona
50 ml d'orujo d'herbes
Canyella en pols


Preparació:

Agafem les magranes desgranades i les posem a una cassola, juntament amb el sucre, el suc i la pela de la llimona, un bon polsim de canyella i l'orujo d'herbes. Ho cuinem, durant 60 minuts, a foc lent, sense deixar de remenar. Un cop transcorregut aquest temps, posem la melmelada en un pot de vidre, prèviament esterilitzat, i la deixem refredar a temperatura ambient. 



dijous, 22 de novembre de 2012

Magdalenes amb fruits secs i nata

Si hi ha alguna persona contenta amb la proposta d'aquest mes de Memòries d'una cuinera és, sens dubte, el Boletet! És fan de les magdalenes. A casa intentem no omplir-lo de productes comercials per berenar o esmorzar, encara que us haig de confessar que, de tant en tant cau un "nonut de totolata", sóc una mama dèbil.

Al bloc ja hi ha unes quantes receptes de magdalenes, però la majoria d'elles tenen com a ingredient principal el iogurt. Aquest cop volia fer unes diferents i recordava haver vist per la xarxa algunes receptes amb nata. No fa falta que us digui que no he seguit cap recepta, però sí que vaig pensar que seria bona idea emprar la nata. El resultat ha estat boníssim, han quedat unes magdalenes molt esponjoses i dolces, i us asseguro que al Bolet van volar! Tan l'Yves com l'Àitor no van deixar ni una engruna, així dóna gust cuinar, oi? Aquest cop us aviso que els que estigueu fent dieta millor no tastar-les, perquè entre la nata i els fruits secs… Però un dia és un dia, i us asseguro que aquestes magdalenes us alegraran el dia! 

Molt bon cap de setmana i fins la setmana que ve! Recordeu que teniu de temps per presentar-nos les vostres propostes a Memòries d'una cuinera fins el dia 28, aprofiteu el cap de setmana per preparar-les! Estarem encantats de rebre les vostres aportacions, de moment les que estem rebent són espectaculars. Moltíssimes gràcies a tots.


Ingredients (12 uts):

125 ml de nata
375 g de farina
250 g de sucre
100 ml d'oli de gira-sol
50 ml de llet
1 sobre de llevat Royal
3 ous
Anís
50 g d'orellanes d'albercoc
50 g de nous
50 g de crocant d'ametlla
30 g de pinyons
100 g de xocolata per postres


Preparació:

Escalfem el forn prèviament a 180º. Posem els ous i el sucre i batem fins que ens quedi una barreja un xic escumosa. A continuació, afegim la nata, la farina i el llevat tamisats i barregem, llavors afegim la llet, un raig de d’anís -opcional- i l'oli de gira-sol , ho remenem i afegim els fruits secs tallats a trossets i la xocolata esmicolada amb molt de compte i barrejant-ho a poc a poc. Ho deixem reposar uns minuts i ho posem en motllos individuals. Els omplim deixant un marge d'un cm i afegim un polsim de sucre i una mica de crocant d'ametlla, per obtenir una crosta cruixent. Quan els tenim preparats els posem al forn durant 25 minuts.



divendres, 16 de novembre de 2012

Quiche de figues, ceba caramel·litzada i portobellos

Aquest cop gairebé no arribo a temps a publicar la meva aportació a La recepta del 15! I això que aquest més és un tema ideal, els bolets. Cóm és possible que la família Bolet haguem esperat fins l'últim moment per publicar? Doncs com ja va sent freqüent en les últimes publicacions, em deixo les entrades per última hora -i no sabeu el greu que em sap-, però es que vaig de bòlit.

Aquesta setmana, per motius laborals, he estat uns quants dies a una de les ciutats més maques i romàntiques que hi ha: Praga. He intentat escriure el post a l'avió i, així, quan arribés poder publicar, però us podeu creure que m'he quedat dormida? No sé si us passa, però qualsevol mitjà de transport és un somnífer per a mi, tant se val si vaig en cotxe, en tren o en avió! No patiu que no m'adormo a la bicicleta. A la que porto uns minuts amb moviment semblo la bella dorment, i ja pot explotar una bomba al meu costat, que jo segueixo com si res… Evidentment, quan he arribat a casa els meus dos amors, l'Àitor i l'Yves m'estaven esperant amb una ponsètia -flor de Pasqua- preciosa i m'han omplert de petons! Com podeu entendre, la recepta ha hagut d'esperar. I és que els meus nois m'han robat el cor amb tal rebuda.

Espero que us agradi la meva aportació a la proposta d'aquest mes, us asseguro que no us defraudarà aquest quiche tan colorista. Molt bon cap de setmana a tothom, espero que aprofiteu per descansar i gaudir dels petits plaers, us asseguro que al Bolet ho farem, sobretot perquè tenim uns convidats de luxe, l'Àina i el Lluc, així que ja us podeu anar imaginant que no pararem ni un moment!.


Ingredients:

3 ous
1 pot de llet evaporada Ideal
1 base de pasta brisa
100 g de formatge emmental ratllat
8 figues de coll de dama
1 ceba mitjana
150 g de portobellos
50 ml d'Oporto
2 c/s de sucre
Sal
Pebre
Oli d'oliva
LLavors de sèsam negre


Preparació:  

Primer batem els ous en un bol. A continuació, afegim la llet evaporada, un polsim de sal i de pebre (preferiblement una combinació de pebres recent mòlts al molinet), i el formatge. Untem els motllos amb una mica d'oli perquè no se'ns enganxi la base, aleshores ho  estenem bé i procurem que no quedi cap forat. Posem en una paella un raig d'oli, sofregim la ceba tallada en juliana, quan comenci a estar enrossida, afegim el vi d'Oporto i el sucre, posem el foc a temperatura baixa i ho deixem reduir, sense deixar de remenar fins que ens quedi caramel·litzada. Després afegim a la base anterior els portobellos tallats a làmines, la ceba caramel·litzada, les figues i unes quantes llavors de sèsam i ho posem al forn, prèviament prescalfat a 180º durant 30 minuts. Un cop hagi transcorregut aquest temps, el deixem refredar a temperatura ambient i el posem a la nevera un parell d'hores perquè acabi de quallar.



diumenge, 11 de novembre de 2012

Pastís de xocolata i taronja

Fa uns dies vam fer un sopar al Bolet amb uns grans amics i possibles consogres, la Tania i el Jose. Aprofitant que feia molt que no ens veiem i sabent que les nostres sobretaules s'allarguen molt vaig pensar que havia de fer unes postres contundents i llamineres per poder-les gaudir amb unes bones caipirinhes!

Vaig estar dubtant de què podia fer el pastís, però el Boletet ho va tenir clar. "Àitor, de què podem fer el pastís?", i ell tot content i segur de si mateix va dir "de totolata mama!!!". Així que, com a fan nº 1 del Boletet i mama obedient, vaig decidir fer un bon pastís de xocolata. El resultat va ser d'escàndol! Us recomano que el feu, perquè si us agrada la xocolata aquest és perfecte, esponjós, amb aroma i ideal pels xocoaddictes, a més es conserva perfectament durant uns quants dies.

Ara que s'acosten les festes de Nadal i tots tenim molts àpats calòrics pel mig, és un bon moment per anar prenent nota pel nostres menús, i tot i que les sobretaules es fan amb torrons, neules i altres dolços típics, no està de més fer un bon pastís, no? A aquesta època de l'any crec que ningú compta les calories, oi?

Espero que acabeu de passar un bon cap de setmana i que demà comenceu la setmana amb molta energia, així que tothom a agafar un tall d'aquest pastís per començar el dia amb un bon somriure.


Ingredients base: 

125 ml de nata
500 g de farina per rebosteria
300 g de sucre
100 g de mantega
4 ous
1 taronja
50 ml de llet
Rom
1 sobre de llevat Royal
300 g de xocolata negra per a postres


Ingredients cobertura: 

250 g de xocolata fondant
50 g de sucre morè
225 g de mantega
5 cullerades soperes de llet evaporada
1 c/c d'essència de vainilla


Preparació:

Escalfem el forn a 180º. Posem els ous, el sucre i la mantega fosa en un bol i ho barregem fins que ens quedi una mescla un xic escumosa. Seguidament afegim la nata i tamisem la farina mesclada amb el llevat, i ho barregem a poc a poc. Rentem la taronja, ratllem la pela, exprimim el suc i ho afegim a la barreja anterior juntament amb un raig de rom i la xocolata per postres desfeta. Ho deixem reposar uns minuts i ho posem en un motllo prèviament untat amb oli. Ho posem al forn durant 55 minuts. Un cop hagi transcorregut aquest temps, ho deixem refredar, a temperatura ambient, abans de desemmotllar-ho. Mentrestant, podem fer la cobertura de xocolata. En una cassola posem la xocolata, el sucre, la mantega, la llet evaporada i l'essència de vainilla, ho posem a foc lent fins que estigui tot fos i anem remenant per evitar que es cremi. Un cop tinguem una crema fina, la retirem del foc i la posem en un bol que deixem refredar al congelador durant 10 minuts. Per fer el muntatge del pastís cobrim la base amb la cobertura de xocolata. Si ho desitgeu, també podeu posar la crema de xocolata al interior del pastís.


divendres, 2 de novembre de 2012

Panellets III

Aquests dies al Bolet anem de bòlid. Per sort, no ens podem queixar de la falta de feina i, per motius laborals, he hagut de viatjar. Aquesta és la raó principal per la que he estat apartada del bloc i de la blocosfera. No patiu que tornaré carregada de receptes i em tornaré a passar per les vostres cuines. Al Bolet seguim menjant i, evidentment, segueixo experimentant, però no he tingut temps de fer fotos. I és que a casa tinc un parell de depredadors -per dir-ho carinyosament- que no tenen paciència, de fet hi ha hagut un parell de dies que he cuinat uns pollastres rostits boníssims que volia publicar. Com que ja sé que es complicat que quedi res al plat, vaig cuinar per 6 persones –i no és una exageració-, però el Monstre culinari, l'Yves, no en va deixar ni un tall! I això que jo menjo com ½ persona, així que hauré de tornar a preparar aquests rostits per poder-los publicar.

Al Bolet ens agrada mantenir les tradicions i seguim celebrant la Castanyada, les bruixes i els bruixots els deixem aparcats per unes altres dates. Aquest any havíem estat convidats per la Maria i la Clara a Can Peixet, però per causa d’uns virus intestinal -els quals estic experimentant en primera persona- del Boletet vam haver de ser baixa d’última hora. Jo havia preparat una superproducció de panellets per portar-los al sopar, però finalment ens vam quedar tots 3 a casa. Com que l’Àitor ja portava dies a l’escola preparant la castanyada –hauríeu de veure la manualitat tant meravellosa que tenim al menjador!-, no vam voler desil·lusionar-lo, encara que potser us haig de confessar que la que tenia més il·lusió per celebrar-la era jo. Doncs bé, finalment vam optar per coure unes quantes castanyes i uns moniatos al forn i tastar la súper producció de panellets que vàrem fer.

Crec que ja us ho he comentat en els altres posts de panellets, però al Bolet no ens agraden massa, a excepció d’aquesta recepta base de la Carme Ruscalleda. Ja fa 3 anys que els fem i la veritat es que són boníssims. Aquest any  com que el Boletet ja comença a tenir el paladar fi i ja sap decantar-se per uns gustos o uns altres, vaig creure que si li feia panellets amb Nutella i Lacasitos seria el nen més feliç del món, i així va ser! Tot i estar malament de la panxa, li vam deixar tastar un o dos. Hauríeu de veure’l com es col·loca davant de la safata de panellets a la cuina i posa ullets de no haver trencat mai un plat... qualsevol no li dona panellets!!!!

Espero que tots hagueu passat una bona Castanyada. Si encara teniu ganes de fer panellets, no dubteu en fer les versions que aquest any hem fet al Bolet! Bon cap de setmana a tots.


Ingredients: 

1/2 kg d'ametlles en pols

350 g de sucre

150 g d'aigua mineral

1 clara d'ou

100 g de crocant d’avellanes

250 g de cobertura de xocolata 

Sucre llustre
Nutella
Lacasitos
Confitura de taronja
El suc de ½ taronja
Crema de praliné

Preparació: 

A una cassola, barregem l'aigua i el sucre. Ho posem a foc mig fins que arrenqui el bull i ho deixem bullir fins aconseguir textura de xarop. A continuació,  aboquem les ametlles en pols, i remenem sense parar amb una cullera de fusta de 2 a 5 minuts més, fins que la pasta quedi ben lligada i es desenganxi. Ho retirem del foc i ho deixem refredar. Incorporem a la mescla la clara d'ou sense muntar i ho barregem bé. Deixem reposar la massa a la nevera durant un mínim de 2 hores (Nosaltres la vam deixar tota la nit). Un cop la volem treballar, l'haurem de deixar a temperatura ambient durant mitja hora, per poder treballar millor.
 

Panellets de Nutella:

Agafem una porció de massa, hi afegim un parell de cullerades soperes de Nutella i ho barregem bé fins obtenir una mescla homogènia.  Formem petites boles. Els col·loquem al damunt d'una safata -prèviament pintada amb mantega o amb paper- . Els enfornem a 200ºC  fins que quedin rossos (uns 5 minuts). Un cop els traiem, els arrebossem amb sucre llustre i afegim un Lacasito fent una mica de pressió.


Panellets de taronja:

Agafem una porció de massa, barregem el suc de mitja taronja i una mica de pell ratllada. Formem petites boles, i fem una mica de pressió amb el dit. Els col·loquem al damunt d'una safata -prèviament pintada amb mantega o amb paper- . Els enfornem a 200ºC  fins que quedin rossos (uns 5 minuts). Un cop els traiem, els arrebossem amb sucre llustre i afegim la confitura de taronja.
 

Panellets de praliné i crocant d’avellanes: 

Agafem una porció de massa, hi afegim una cullerada sopera de pasta de praliné, ho barregem bé fins obtenir una mescla homogènia i la dividim fent petits rectangles. Els col·loquem al damunt d'una safata -prèviament pintada amb mantega o paper- i ho enfornem a 200ºC  fins que quedin rossos (uns 4 minuts). Mentrestant preparem la cobertura de xocolata. En un bol posem esmicolada la xocolata amb un rajolí de llet, ho posem al microones a 800W durant 1 minut. La traiem, remenem i, quan estigui desfeta homogèniament la reservem. Un cop traiem els panellets del forn els posem a una reixa i els banyem amb la cobertura de xocolata i tirem crocant d’avellana per sobre. Els deixem refredar a la nevera durant 1hora.